Hippe wanddecoratie blogs

Hoe kies je de juiste maat wanddecoratie?

wandcirkel keuken juiste maat wanddecoratie

Hoe kies je de juiste maat wanddecoratie?

Leuk dat je op Hippe Wanddecoratie bent om iets voor aan de muur te kopen. Een afbeelding kiezen draait grotendeels om smaak, maar hoe kies je de goede maat? Of het nu een rond of rechthoekig werk is, er zijn een aantal tips en richtlijnen die je kunnen helpen met het kiezen van het beste formaat voor jouw situatie. We vertellen ze in deze blog.

Wanddecoratie voor boven je bank, bed of dressoir

Eerst moet je natuurlijk weten op welke plaats je je nieuwe aanwinst op wilt gaan hangen.
De meest voorkomende plek waar mensen hun wanddecoratie op gaan hangen, is boven de bank. Hiervoor is een makkelijke richtlijn; het formaat van je wanddecoratie moet ongeveer 2/3de van de breedte van je bank zijn.
Zorg dat er tussen je bank en je wanddecoratie minimaal 20 cm ruimte is. Zo ook tussen je wanddecoratie en het plafond. Vaak is deze ruimte meer.
De richtlijnen die ik gegeven heb voor een wanddecoratie boven de bank kun je ook toepassen voor een wanddecoratie boven je bed of boven een dressoir.
Bij een rond of vierkant werk moet je rekening houden met de hoogte. Bij een kleine tot middelgrote bank kan de 2/3de richtlijn waarschijnlijk gewoon toegepast worden maar bij een bank van 300 cm breed staat een rechthoekig werk van 200 cm mooi. Maar als deze ook 200 cm hoog is wordt het vaak te krab. Je kunt dan kiezen voor een wat kleiner formaat, bijvoorbeeld half de breedte van de bank of ga voor een combinatie van meerdere werken naast elkaar. Dit kun je ook doen als je een rechthoekig staand werk gezien hebt wat je leuk vindt. Match deze werken met een ander werk en maak er een collage van! Super origineel en mooi. Voor de totale breedte van je collage kun je de 2/3de richtlijn aanhouden.

schilderij landelijk
schilderij drie herten

De drie herten

Vanaf  48,00

Stel je eigen hippe wanddecoratie samen

Opties selecteren
schilderij vogel
koekoeksbloem oranje

Oranje koekoeksbloem in landschap

Vanaf  48,00

Stel je eigen hippe wanddecoratie samen

Opties selecteren
schilderij vogels

Twee exotische vogels

Vanaf  48,00

Stel je eigen hippe wanddecoratie samen

Opties selecteren

Een vrije muur aankleden met wanddecoratie

Heb je een ‘’vrije muur’’ die wel wat aankleding kan gebruiken? Een hippe wanddecoratie is daar heel geschikt voor. Wel kan het lastig zijn om de juiste maat te kiezen omdat je minder aanknopingspunten hebt. Ga voor een maat van minstens 80 cm hoogte of diameter anders is het al snel te iel ten opzichte van de hoogte van de muur. Daarnaast is het verstandig om minstens 20 cm afstand te houden tussen vaste elementen op de muur. Zoals in onderstaand voorbeeld de haard en de lichtschakelaars.

Maak het visueel!

Blijf je twijfelen of vind je het lastig om het voor je te zien? Maak het dan visueel door bijvoorbeeld met papier of gekleurd schilderstape je wanddecoratie op de muur na te bootsen. Dit kan ook met krantjes, een stuk karton, een vuilniszak; verzin het maar. Wil je een cirkel ophangen, dan hoeft je voorbeeld echt niet perfect rond te zijn. Het gaat even om hoe het staat qua maat.
Hier zie je een voorbeeld van hoe ik dat thuis met aan elkaar geplakte kranten gedaan heb.

wandcirkel juiste maat

Deze eerste cirkel van 60 cm was duidelijk te klein.

wandcirkel juiste maat wanddecoratie

De tweede cirkel was 90 cm. Dat leek me goed maar voor de zekerheid probeerde ik ook nog een maat groter zoals je op de 3de foto ziet.

wandcirkel goede formaat maat

Deze cirkel was 120 cm maar die vond ik toch te groot.

wandcirkel welke maat
portret Gerard Andriesz bicker

Gerard Andriesz Bicker

Vanaf  48,00

Stel je eigen hippe wanddecoratie samen

Opties selecteren

Ik ben gegaan voor de cirkel van 90 cm. Perfect voor op deze plek!

Twijfel tussen twee maten?

Twijfel je na deze tips nog tussen twee maten? Dan kan je meestal het beste voor de grootste maat gaan. Een te kleine wanddecoratie oogt iel en houdt een kaal gevoel. Een grote wanddecoratie is een mooie eyecatcher en geeft een luxe, sfeervolle uitstraling.

Hier nog even alle tips en richtlijnen op een rijtje:

  • Boven je bank, bed, dressoir of een ander meubelstuk kan je als richtlijn nemen dat je wanddecoratie ongeveer 2/3de van het formaat van dit meubelstuk moet hebben.
  • Houd minstens 20 cm afstand tussen je wanddecoratie en het plafond, bank of andere vaste elementen op de muur.
  • Kies bij wanddecoratie voor aan een vrije muur voor minstens 80 cm hoogte/doorsnee
  • Ga voor zekerheid en maak de maat visueel door met karton o.i.d. een vlak op de muur te maken in de maat of maten die je overweegt. Het wordt dan vaak al snel duidelijk wat de juiste maat voor die plek is.
  • Twijfel je tussen twee maten? Dan kan je meestal het beste voor de grootste maat gaan.
  • Kies je voor een tweeluik of een collage van verschillende elementen? Dan gelden de richtlijnen voor de maat van alles bij elkaar, inclusief de tussenruimtes.
wandcirkel keuken juiste maat wanddecoratie
portret Gerard Andriesz bicker

Gerard Andriesz Bicker

Vanaf  48,00

Stel je eigen hippe wanddecoratie samen

Opties selecteren

Geef een reactie